Wroc.NET
Strona domowa Wrocławskiej Grupy .NET

2 sesje na spotkaniu?

rated by 0 users
This post has 8 Replies | 3 Followers

Top 10
Wypowiedzi 477

Witam,

W związku z rozwojem naszej grupy i rozpoczynającą się współpracą z grupą PLSSUG pomyślałem, że możemy pomyśleć aby na naszych spotkaniach odbywały się dwie sejse. W celu podjęcia decyzji zapraszam do głosowania w ankiecie.

Proszę wybierz odpowiednią liczbę sesji na spotkaniu grupy

• 1 (14,3%)
  • 2 (71,4%)
  • Więcej...? Jeśli tak dodaj komentarz w tym wątku. (14,3%)
  • Liczba głosów: 7
  • Głosowanie zakończyło się: 2008-07-02

Pozdrawiam,
Łukasz Olbromski

View Łukasz Olbromski's profile on LinkedIn
Zobacz mnie na GoldenLine

Top 10
Wypowiedzi 107

Witam,

może warto pomyślec o czasie trwania spotkania zamiast nad ilością sesji. Powiedzmy ustalimy, że na sesje przeznaczamy 2h. Czyli albo jedna sesji 2h, albo dwie po 1h. Ewentulanie może też być 1,5h sesja + 0,5 krótkie omówienie jakiegoś innego tematu. 

Pozdrawiam, Łukasz Gąsior http://gasior.net.pl
Top 10
Wypowiedzi 477

Łukasz Gąsior:

może warto pomyślec o czasie trwania spotkania zamiast nad ilością sesji. Powiedzmy ustalimy, że na sesje przeznaczamy 2h. Czyli albo jedna sesji 2h, albo dwie po 1h. Ewentulanie może też być 1,5h sesja + 0,5 krótkie omówienie jakiegoś innego tematu. 

Jak dla mnie to można iść jeszcze wyżej, tzn. określić odpowiedni czas na spotkanie, np. 2,3,4 godziny. Dla mnie idealne są trzy godziny. 2 sesje po 1h, 15 min na wstęp, 30 min przerwa między spotkaniami oraz 15 minut na zakończenie spotkania i zdjęcie grupowe. 

Nie wykluczam, że można forme spotkania zmieniać w zależności od tematu i prelegenta i zrobić formę proponowaną przez Łukasza: 1,5h sesja plus 30 min. dyskusja.

Pozdrawiam,
Łukasz Olbromski

Top 10
Wypowiedzi 107

Łukasz Olbromski:
Dla mnie idealne są trzy godziny. 2 sesje po 1h, 15 min na wstęp, 30 min przerwa między spotkaniami oraz 15 minut na zakończenie spotkania i zdjęcie grupowe. 

Jestem za :).
3h to moim  zdaniem optymalny czas.

Top 10
Wypowiedzi 124
Cześć
Tak mi się przypomniało - czy przed każdym spotkaniem mogłoby być głosowanie odnośnie godziny rozpoczęcia - dopuszczalne widełki 17:30 - 18:30 ( czasami kończę zajęcią punkt 18:00 - tego nie idzie nijak przesunąć), więc ankieta może być dobrym pomysłem).

Odnośnie tego spotkania jak najbardziej może być 18:00 bo jest sesja i nie ma zajęć.

A wracając do tematu - tutaj też może w formie ankiety do każdego spotkania

będzie mniej rutynowo i lepiej dostosujemy się do danej sytuacji.

czyli jestem za 2 ankietami per spotkanie

Think lateraly man! Regards, krzysztof andrzej parjaszewski.

Top 10
Wypowiedzi 477

Krzysztof Andrzej Parjaszewski:

Tak mi się przypomniało - czy przed każdym spotkaniem mogłoby być głosowanie odnośnie godziny rozpoczęcia - dopuszczalne widełki 17:30 - 18:30 ( czasami kończę zajęcią punkt 18:00 - tego nie idzie nijak przesunąć), więc ankieta może być dobrym pomysłem).

Myślę, że jest to sprawa do ustalenia. Wg mnie można nawet zmieniać dni spotkania w zależności od potrzeb. Ja wolę jednak z góry ustalone spotkania, wtedy automatycznie rezerwuję czas. Nie musi to jednak być regułą i co jakiś czas mogą być odstępstwa.

Krzysztof Andrzej Parjaszewski:

A wracając do tematu - tutaj też może w formie ankiety do każdego spotkania

będzie mniej rutynowo i lepiej dostosujemy się do danej sytuacji.

czyli jestem za 2 ankietami per spotkanie

Myślę, że ciagle ankietowanie nie jest zbyt dobre znudzimy się nimi zbyt szybko. Ankieta jest dobra jak trzeba zebrać opinie lub w sytuacji awaryjnej. Robiąc zbyt dużo ankiet skupimy się na sprawach mało ważnych. W tym wątku chciałem ustalić ogólny kształt spotkania: czas trwania, ilość sesji, data rozpoczecia i inne elementy. W zależności od tematu - jak pisał wcześniej Łukasz - spotkanie może mieć różną formę, czy różny kształt. Ważne aby trzymać się ustalonego schematu. Każdy z nas jest zajęty i jak dokładnie będzimy wiedzieć co i jak to łatwiej nam będzie zaplanować czas na spotkania grupy.

Pozdrawiam,
Łukasz Olbromski

Top 10
Wypowiedzi 107

Dokłanie, w pełni popieram Łukasza.
Nie możemy się zapętlić w ankietach. Poza tym ustalając termin spotkania nie da się wszystkim naraz "zrobić dobrze" ;)

Osobiście jestem za pozostawieniem aktualnego stanu rzeczy.

Top 10
Wypowiedzi 55

Również uważam, że ustalanie sztywnych terminów jest o wiele lepsze. Tylko tak można coś zaplanować. Co jeśli ktoś np. zgłosi się, że zrobi sesję na danym spotkaniu, a po zmianie terminu okaże się, że nie da radę?

Ankietowanie i doraźne ustalanie terminu spotkania powinno być w sytuacji np. gdy termin wypada w okolicach świąt, itd. jak to np. było w grudniu.

Top 10
Wypowiedzi 477

Czy w takim razie plan spotkania może wyglądać tak?

18:00 - 18:15 Powitanie sprawy organizacyjne

18:15 - 19:15 Sesja nr 1

19:15 - 19:45 Przerwa, rozmowy, dyskusja

19:45 - 20:45 Sesja nr 2

20:45 - 21:00 Zakończenie

Uwagi:

1. Sejsa nr 1 i 2 mogą zostać połączone w jedną, np. panel dyskusyjny lub inna forma prowadzenie spotkania
  2. Przerwa na rozmowy może być dłuższa
  3. Spotkania w sytuacjach awaryjnych (brak prelegenta w ostatniej chwili, swięta, brak sali) mogą zostać odwołone zmienione.
  4. Spotkanie powinno być całkowicie zaplanowane na 7 dni przed odbyciem
  5. Prelegent na 7 dni przed sesją dostarcza: agendę oraz swoją biografię
Czekam na Wasze uwagi.

Pozdrawiam,
Łukasz Olbromski

Strona 1 z 1 (9 elementów) | RSS