Witam,
W związku z rozwojem naszej grupy i rozpoczynającą się współpracą z grupą PLSSUG pomyślałem, że możemy pomyśleć aby na naszych spotkaniach odbywały się dwie sejse. W celu podjęcia decyzji zapraszam do głosowania w ankiecie.
Pozdrawiam,Łukasz Olbromski
może warto pomyślec o czasie trwania spotkania zamiast nad ilością sesji. Powiedzmy ustalimy, że na sesje przeznaczamy 2h. Czyli albo jedna sesji 2h, albo dwie po 1h. Ewentulanie może też być 1,5h sesja + 0,5 krótkie omówienie jakiegoś innego tematu.
Łukasz Gąsior:może warto pomyślec o czasie trwania spotkania zamiast nad ilością sesji. Powiedzmy ustalimy, że na sesje przeznaczamy 2h. Czyli albo jedna sesji 2h, albo dwie po 1h. Ewentulanie może też być 1,5h sesja + 0,5 krótkie omówienie jakiegoś innego tematu.
Jak dla mnie to można iść jeszcze wyżej, tzn. określić odpowiedni czas na spotkanie, np. 2,3,4 godziny. Dla mnie idealne są trzy godziny. 2 sesje po 1h, 15 min na wstęp, 30 min przerwa między spotkaniami oraz 15 minut na zakończenie spotkania i zdjęcie grupowe.
Nie wykluczam, że można forme spotkania zmieniać w zależności od tematu i prelegenta i zrobić formę proponowaną przez Łukasza: 1,5h sesja plus 30 min. dyskusja.
Łukasz Olbromski:Dla mnie idealne są trzy godziny. 2 sesje po 1h, 15 min na wstęp, 30 min przerwa między spotkaniami oraz 15 minut na zakończenie spotkania i zdjęcie grupowe.
Jestem za :).3h to moim zdaniem optymalny czas.
Think lateraly man! Regards, krzysztof andrzej parjaszewski.
Krzysztof Andrzej Parjaszewski:Tak mi się przypomniało - czy przed każdym spotkaniem mogłoby być głosowanie odnośnie godziny rozpoczęcia - dopuszczalne widełki 17:30 - 18:30 ( czasami kończę zajęcią punkt 18:00 - tego nie idzie nijak przesunąć), więc ankieta może być dobrym pomysłem).
Tak mi się przypomniało - czy przed każdym spotkaniem mogłoby być głosowanie odnośnie godziny rozpoczęcia - dopuszczalne widełki 17:30 - 18:30 ( czasami kończę zajęcią punkt 18:00 - tego nie idzie nijak przesunąć), więc ankieta może być dobrym pomysłem).
Myślę, że jest to sprawa do ustalenia. Wg mnie można nawet zmieniać dni spotkania w zależności od potrzeb. Ja wolę jednak z góry ustalone spotkania, wtedy automatycznie rezerwuję czas. Nie musi to jednak być regułą i co jakiś czas mogą być odstępstwa.
Krzysztof Andrzej Parjaszewski: A wracając do tematu - tutaj też może w formie ankiety do każdego spotkania będzie mniej rutynowo i lepiej dostosujemy się do danej sytuacji. czyli jestem za 2 ankietami per spotkanie
A wracając do tematu - tutaj też może w formie ankiety do każdego spotkania będzie mniej rutynowo i lepiej dostosujemy się do danej sytuacji. czyli jestem za 2 ankietami per spotkanie
Myślę, że ciagle ankietowanie nie jest zbyt dobre znudzimy się nimi zbyt szybko. Ankieta jest dobra jak trzeba zebrać opinie lub w sytuacji awaryjnej. Robiąc zbyt dużo ankiet skupimy się na sprawach mało ważnych. W tym wątku chciałem ustalić ogólny kształt spotkania: czas trwania, ilość sesji, data rozpoczecia i inne elementy. W zależności od tematu - jak pisał wcześniej Łukasz - spotkanie może mieć różną formę, czy różny kształt. Ważne aby trzymać się ustalonego schematu. Każdy z nas jest zajęty i jak dokładnie będzimy wiedzieć co i jak to łatwiej nam będzie zaplanować czas na spotkania grupy.
Dokłanie, w pełni popieram Łukasza. Nie możemy się zapętlić w ankietach. Poza tym ustalając termin spotkania nie da się wszystkim naraz "zrobić dobrze" ;)
Osobiście jestem za pozostawieniem aktualnego stanu rzeczy.
Również uważam, że ustalanie sztywnych terminów jest o wiele lepsze. Tylko tak można coś zaplanować. Co jeśli ktoś np. zgłosi się, że zrobi sesję na danym spotkaniu, a po zmianie terminu okaże się, że nie da radę?
Ankietowanie i doraźne ustalanie terminu spotkania powinno być w sytuacji np. gdy termin wypada w okolicach świąt, itd. jak to np. było w grudniu.
http://piotrowsiak.pl
Czy w takim razie plan spotkania może wyglądać tak?
18:00 - 18:15 Powitanie sprawy organizacyjne
18:15 - 19:15 Sesja nr 1
19:15 - 19:45 Przerwa, rozmowy, dyskusja
19:45 - 20:45 Sesja nr 2
20:45 - 21:00 Zakończenie
Uwagi: